Fra konflikt til fællesskab

Hvad skete der egentlig for 500 år siden, da kirken blev splittet? Hvilken betydning fik reformationen? Og hvordan er det egentlig med katolikker og protestanter i dag – hvor er der forskelle, og hvor er de ens?

I ”Fra konflikt til fællesskab” kan unge blive klogere på katolikkers og protestanters fælles historie, på reformationen og på hvad det egentlig vil sige at være henholdsvis ung katolik og folkekirkekristen i dag. Udgangspunktet for projektet er et ønske om at sætte fokus på respekt, dialog og fællesskab frem for konflikt og uenigheder, og er blevet til i anledning af 500-året for reformationen.

Projektet er oplagt som udgangspunkt til en snak om f.eks.:

  • Hvad er forskelle og ligheder på katolikker og protestanter
  • Reformationen
  • Syn på andre religioner/kirker, og sameksistens
  • Tro og politik – dengang og i dag
  • Kristendommens historie
  • Satiretegninger


Projektet består af 3 film med undervisningsmaterialer og 1 bog med undervisningsmateriale, og er målrettet unge i 7.-9. klasse. Filmene er produceret af Danmarks Kirkelige Mediecenter (Rikke Bøgh og Søren Johan), og blevet til i samarbejde med FAKS, Foreningen af katolske skoler i Danmark.

Undervisningsmaterialerne her på siden er blevet til på initiativ fra FAKS, Foreningen af katolske skoler i Danmark, og er udarbejdet af Morten Wienecke Hvass og Jakob Bojsen.

Bogen ”Fra konflikt til fællesskab” er skrevet af Kasper Baadsgaard-Jensen og Jesper Fich, og udgivet af FAKS, Foreningen af Katolske Skoler i Danmark. Bogen er blevet til med inspiration fra og på grundlag af ”Fra Konflikt til Fællesskab”. Beretning fra den luthersk/romersk-katolske kommission for kirkens enhed, Dansk udgave Anis 2015. Bogen ”Fra konflikt til fællesskab” kan købes i en trykt version ved henvendelse til René Engell, (Sct Joseph Søstrenes Skole, Ordrup) på mailadressen re@sct-joseph.dk. Bogen koster 149 kr i udsalgspris.

Projektets grafiske identitet er udarbejdet af Kim Brostrøm.

Projektet er støttet af Økumenisk Fond og Folketingets pulje til markering af 500-året for Reformationen.

Festgudstjenester

I anledning af 500 året for Reformationen i 2017 markerer de katolske skoler i Danmark jubilæet under overskriften ”Fra konflikt til fællesskab”.

Som et led i denne markering var alle 8. klasser på de katolske skoler inviteret til fælleskirkelig (økumenisk) festgudstjeneste, hvor der var elementer fra både den katolske messe og folkekirkens gudstjenester.

Gudstjenesterne blev holdt henholdsvis 4. oktober i Roskilde Domkirke og 5. oktober i Aarhus Domkirke.

Se billeder fra gudstjenesten i Roskilde Domkirke her.